In vergelijking tot andere landen gebeuren er in Nederland gelukkig relatief weinig verkeersongelukken. Toch lopen heel wat auto’s jaarlijks schade op in het verkeer. Niet alleen door ongelukken op de weg, maar vooral ook bij het inparkeren en het oprijden van een inrit. Opgelopen autoschade claimen heeft echter gevolgen voor je verzekering. Sta in geval van schade daarom altijd stil bij de vraag: is het slim om de reparatiekosten te claimen of niet?

Welkekostenkunjeclaimen?
Loop je schade op met je auto, ga dan eerst na hoe de schade is ontstaan. Misschien ben je het slachtoffer geworden van een roekeloze bestuurder die tegen jouw auto is gereden. Indien iemand anders verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de schade en deze daaraan ook schuldig wordt bevonden, dan moet de verzekering van deze tegenpartij jouw schade volledig vergoeden. Het kan echt ook zo zijn dat je zelf onvoorzichtig bent geweest of dat je bijvoorbeeld een foutje hebt gemaakt met het inparkeren. In dat geval is er geen tegenpartij op wie je de kosten kunt verhalen. Hetzelfde geldt voor schade door weersomstandigheden of vandalisme. In die gevallen is het niet altijd slim om de kosten van de auto reparatie te claimen bij je verzekering.

Schadevrijejaren
Ieder verzekeringsjaar dat je geen autoschade claimt, geldt als een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie. Deze kan in sommige gevallen enorm oplopen: tot wel 75% bij sommige verzekeraars. Het loont dus zeker om zoveel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. Indien de kosten om de schade te repareren laag zijn, kan het daarom soms voordeliger zijn om deze uit eigen zak te betalen. Zo voorkom je immers dat de premie van je autoverzekering stukken duurder wordt.

Gevolgenvoorjepremie
Een claim op jouw autoverzekering gaat ten koste van je schadevrije jaren. Bijvoorbeeld wanneer de schade door jouw eigen schuld veroorzaakt is of wanneer een tegenpartij succesvol schade op jou kan verhalen. Kan jouw verzekering de schade echter succesvol op iemand anders verhalen, dan gaat de claim niet ten koste van je schadevrije jaren. Hetzelfde geldt voor schades die verzekerd zijn op de WA beperkt casco, zoals ruitbreuken en diefstal. Hoeveel je premie omhoog gaat door een claim hangt overigens af van de reeds opgebouwde schadevrije jaren en de voorwaarden van de verzekeraar. Maak dus voordat je kleien schades claimt altijd een berekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *