Zeker als je een nieuwe auto koopt, is het verstandig om je nieuwe auto voldoende te verzekeren. Schade aan je auto is snel opgelopen – soms zelfs zonder dat je er zelf erg in hebt. En om krassen in de lak, deuken of ergere schadeposten te herstellen, moet je soms diep in de buidel tasten. Geen wonder dus, dat er autoverzekeringen zijn in allerlei vormen en maten. In dit artikel bespreken we wat die verzekering normaal gesproken dekt. Welke schade aan je auto krijg je vergoed? En welke soort autoverzekering moet je kiezen?

Verschillendesoortenverzekeringen
Er zijn meerdere manieren om schade aan auto onderdelen te laten dekken. Afhankelijk van degene die de schade heeft veroorzaakt, zijn verschillende dekkingen van toepassing.

WA-verzekering
Ben je alleen WA-verzekerd? Dan keert de verzekeraar de schade aan die jij zelf met eigen auto bij anderen aanricht. De schade die je aan uw eigen auto hebt opgelopen, wordt door de WA-dekking niet meegenomen. Dat geldt dus ook voor schade aan onderdelen van de auto. Andersom geldt wel dat een automobilist met een WA-verzekering die met zijn of haar auto schade bij jou aanricht, schade aan onderdelen van je auto vergoedt.

Beperktecasco-dekking
Wil je beter verzekerd zijn, dan kun je kiezen voor een beperkte casco-dekking. Naast een aantal zaken zoals schade door brand, diefstal en inbraak, krijg je hierbij ook schade vergoedt die het gevolg is van extreme weersomstandigheden. En belangrijk: schade aan de ruiten valt in de regel ook onder deze dekking.

Allrisk-verzekering
De meest uitgebreide vorm schadedekking is een allrisk-verzekering. Met dit type verzekering ben je verzekerd tegen nagenoeg alle schade die onderdelen van je auto oplopen – zelfs schade die jezelf hebt veroorzaakt. Toch dekt ook de allrisk-verzekering nog niet alle schade. Hoewel je een vergoeding krijgt, ook als je zelf schade aan de auto aanricht, ben je niet verzekerd tegen schade aan het motorblok of andere onderdelen van de auto – denk aan het vervangen van ruitenwissers of het bijvullen van koelvloeistof – als dit het gevolg is van nalatigheid of slecht onderhoud. Kortom: schade door slecht onderhoud of slijtage vallen buiten dit type verzekering.

Schadeaanonderdelenvandeauto
Afhankelijk van de verzekering die je kiest, krijg je schadevergoeding bij schade aan onderdelen van de auto. Met alleen een WA-verzekering heb je de eigen auto niet verzekerd; je bent alleen gedekt voor schade bij anderen. Een beperkte casco-dekking dekt wél een aantal vormen van schade aan kwetsbare onderdelen van je voertuig, waaronder de ruiten. Wil je zeker weten dat je in vrijwel alle gevallen een schadevergoeding krijgt, dan is het verstandig om voor een allrisk-verzekering te kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *